fbpx

Tijdelijke lagere btw op energie vanaf 1 juli?

tijdelijke lagere btw op energie

Share This Post

Tijdelijke lagere btw op energie van 21% naar 9%, Hier gaat de Eerste en Tweede kamer waarschijnlijk mee. Waarop moet u letten?

Waar gaat het over?

Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie te verzachten, heeft het kabinet in april 2022 een wetsvoorstel ingediend voor een aantal fiscale koopkrachtmaatregelen voor huishoudens en bedrijven.

1 juli 2022.

Het wetsvoorstel voorziet onder andere in een tijdelijke lagere btw op energie (aardgas, elektriciteit en standsverwarming) van 21% naar 9%, vanaf 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022.
Naar verwachting zal het wetsvoorstel zowel door de Eerste Kamer als door de Tweede Kamer worden goedgekeurd en ingaan per 1 juli 2022.

Tijdelijke lagere btw op energie

Het verlaagde btw-tarief mag echter alleen worden toegepast op energieleveranties die plaatsvinden vanaf 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. Hierdoor moet uw energiemaatschappij bij de eindafrekening een splitsing maken van de geleverde energie die hebben plaatsgevonden voor 1 juli 2022 (21% btw) en de geleverde energie die heeft plaatsgevonden vanaf 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 (9%).

Waar moet u op letten?

Het is zaak dat u van uw energieleverancier een factuur (eindafrekening) ontvangt met de juiste btw-tarief. Let op! Indien door de energiemaatschappij niet het juiste btw-tarief in rekening is gebracht, kunt u de btw in beginsel niet in aftrek nemen.

Hoe met voorschotten?

Heeft u voor 1 juli 2022 voorschotten betaald die betrekking hebben op energieleveranties van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022, dan mag over deze voorschotten door uw energieleverancier ook het verlaagde btw-tarief van 9% worden toegepast.

Nabetalingen

Het verlaagde btw-tarief van 9% mag door uw energieleverancier niet worden toegepast op nabetalingen vanaf 1 juli 2022 die betrekking hebben op energieleveranties tot 1 juli 2022.

Vooruitbetalingen

Op vooruitbetalingen die worden gedaan voor 1 januari 2023, maar die betrekking hebben op energieleveranties vanaf 1 januari 2023, mag uw energieleverancier het verlaagde tarief van 9% niet toepassen. Hierover moet uw energieleverancier 21% btw berekenen.

Stel uw btw-aftrek veilig en check de energienota op de juiste btw splitsing. Een foute factuur betekent geen aftrek. De btw-verlaging van 21% naar 9% geldt maar zes maanden.

Bron: Tips & Advies

Meer informatie? Neem dan contact op.

tijdelijke lagere btw op energie

More To Explore

Fiscus jaagt op ‘hobbyondernemers’

De media kopten onlangs dat de Belastingdienst gaat jagen op zogenaamde ‘hobbyondernemers’. Op wie wordt er gefocust? wat speelt er? Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale Europese

Meer informatie?

Twijfel niet en neem contact op.

Advies administratiekantoor Starre & Partners
Scroll naar boven