fbpx

Fiscus jaagt op ‘hobbyondernemers’

Share This Post

De media kopten onlangs dat de Belastingdienst gaat jagen op zogenaamde ‘hobbyondernemers’. Op wie wordt er gefocust?

wat speelt er?

Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale Europese ondernemers verplicht aan de Belastingdienst te melden als zij als verkoper meer dan 30 transacties of meer dan € 2.000 per jaar omzet maken, dus moeten digitale platformen, zoals Vinted en Marktplaats, de Belastingdienst voortaan eveneens informeren als deze verkopers meer dan 30 transacties genereren of voor meer dan € 2.000 aan spullen verkopen. Dat kan u of uw partner die online zaken verkoopt, dus ook gebeuren.

Het gaat om belasting betalen over de omzet.

Volgens de Belastingdienst is het afhankelijk ’van de feiten en omstandigheden’ of er belasting betaald moet worden over de omzet. U moet dan verschil maken tussen btw en inkomstenbelasting. Als u (of uw partner) zoiets alleen hobbymatig of in de privésfeer doet, neemt u volgens de Belastingdienst niet deel aan het economisch verkeer. Dan bent u geen ondernemer en hoeft u ook geen btw of inkomstenbelasting te betalen. Let op.  Maar wie online goederen of diensten verkoopt en hier winst uit verwacht, is mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Op de website van de Belastingdienst is informatie te vinden over wanneer iemand als ondernemer wordt gezien.

Gebruikte spullen verkopen?

Mensen die hun gebruikte spullen verkopen voor een lagere prijs dan ze er zelf ooit voor betaalden, zullen hierover geen inkomstenbelasting verschuldigd zijn. Dit geldt niet alleen voor digitale verkoop, maar ook voor verkopen op bijv. Koningsdag. Dit is immers iets anders dan mensen die inkopen en dat met winst via digitale winkels verkopen. Let op.  Indien dit laatste dus het geval is, kunt u wel te maken krijgen met inkomstenbelasting en kan ook btw-afdracht (omzetbelasting) aan de orde zijn.

Wilt u meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op

Bron: Tips en Advies

More To Explore

Fiscus jaagt op ‘hobbyondernemers’

De media kopten onlangs dat de Belastingdienst gaat jagen op zogenaamde ‘hobbyondernemers’. Op wie wordt er gefocust? wat speelt er? Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale Europese

Meer informatie?

Twijfel niet en neem contact op.

Advies administratiekantoor Starre & Partners
Scroll naar boven