fbpx

Vanaf 1 juli 2022 facturen binnen 30 dagen betaald krijgen door grote bedrijven

Share This Post

Goed nieuws voor de ondernemer die vaak lang op zijn geld moet wachten. Vanaf 1 juli 2022 moeten grote ondernemingen (> 250 werknemers) facturen van MKB-ondernemers binnen een betaaltermijn van 30 dagen betalen. Wat betekent dit voor u?

Wat speelt er?

Niets is zo vervelend als lang wachten op uw geld. Als ondernemer heeft u uw diensten of producten  te kunnen voldoen. Zeker wanneer u zaken heeft gedaan met een groot bedrijf, kunt u zich machteloos voelen. U kunt natuurlijk dreigen de relatie op te zeggen, maar dan bent u uw klant kwijt. Datzelfde geldt voor het dreigen met een incassobureau. gelukkig heeft de overheid hier een nieuwe wet voor gemaakt waardoor grote bedrijven wel binnen die 30 dagen moeten betalen.

Nieuwe wet gaat in per 01.07.2022

het kan heel vervelend voor u zijn als u een factuur stuurt naar een groot bedrijf en deze pas heel laat betaalt word. Dat dit geen goede zaak is, vindt de Tweede Kamer ook. Zij hebben een wetsvoorstel aangenomen, waarbij het grootbedrijf verplicht wordt om MKB-ondernemers binnen 30 dagen na het versturen van de factuur te betalen. Tot nu toe mocht het grootbedrijf daar 60 dagen over doen. De ingangsdatum is 1 juli 2022.

Sneller betaald.

Voor u als ondernemer houdt dat in dat u dus sneller betaald krijgt. Dat is gunstig, omdat u hierdoor uw behoefte aan werkkapitaal beter kan managen en, zo is de verwachting, u ook minder afhankelijk wordt van externe financiers. Daarnaast is het voor u ook eenvoudiger om uw eigen crediteuren en schulden op tijd te betalen. Overigens geldt de betaaltermijn van 30 dagen nu al als u zakendoet met de overheid.

U kunt er wel iets aan doen. Nu is het wel van belang dat u er zelf ook voor zorgt dat het grootbedrijf en de overheid snel kan betalen. Dat begint met het sturen van een factuur die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Hierna volgen een aantal tips om daarvoor te zorgen. zorg dat u deze goed doorneemt om u facturen zo snel mogelijk betaald te krijgen.

Tips voor een snelle betaling

Voordat u voor een grootbedrijf aan de gang mag gaan of producten gaat leveren, geldt in veel gevallen dat u eerst een offerte zult moeten uitbrengen. Als het bedrijf of de overheid deze offerte accepteert, dan zal er vaak ook worden aangegeven op welke wijze u moet factureren. Vermeld hierbij in ieder geval altijd nadrukkelijk:

het factureeradres en het e-mailadres;

een referentie of kenmerk (dat hebben deze bedrijven nodig om snel te kunnen vaststellen dat u een goede factuur verstuurt);

eventueel de contactpersoon;

een juiste omschrijving van de producten en diensten die u heeft geleverd.

Niet onderschatten. Besteedt u hier onvoldoende aandacht aan, dan raakt de factuur in veel systemen ‘zoek’. In het grootbedrijf is namelijk in veel gevallen het hele proces rondom bestellen, leveren, factureren en betalen volledig gedigitaliseerd. Let op. Het grootbedrijf en de overheid stellen ook steeds vaker als eis dat u uw factuur elektronisch instuurt. Dat kan in pdf-formaat, maar bedrijven kunnen ook als eis stellen dat u dit in een ander formaat stuurt.

Tijdig factureren. Daarnaast is het belangrijk dat u op tijd factureert. Het liefst direct nadat u de dienst of het product heeft geleverd, want de 30-dagenbetaaltermijn gaat pas in op het moment dat u de factuur heeft verstuurd.    Tip. Pas zo nodig ook het betaaltermijn in uw algemene voorwaarden aan.

Betaalt uw klant nooit op tijd? Doe dan een melding bij het Meldpunt achterstallige betalingen van de ACM. U kunt het overwegen, maar dat is aan u.

Wilt u meer informatie neem contact met ons op

Bron: www.tipsenadvies.nl

betaaltermijn

More To Explore

Fiscus jaagt op ‘hobbyondernemers’

De media kopten onlangs dat de Belastingdienst gaat jagen op zogenaamde ‘hobbyondernemers’. Op wie wordt er gefocust? wat speelt er? Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale Europese

Meer informatie?

Twijfel niet en neem contact op.

Advies administratiekantoor Starre & Partners
Scroll naar boven