fbpx

De voor- en de nadelen van de tankpas

Tankpas

Share This Post

Brandstof kunt u contant, met een bankpas of creditcard of met een tankpas afrekenen. Wat zijn de voordelen van een dergelijke tankpas en waar kunt u daarvoor terecht?

De tankpas op bedrijfsnaam

Met een tankpas op naam van uw onderneming weet de Belastingdienst altijd dat uw onderneming de afnemer van de brandstof is. Van de tankpasleverancier krijgt u maandelijks een factuur en daarmee zijn de brandstofkosten meteen aan uw bedrijf gekoppeld. Tip.  Voor alle tankbeurten onder de € 100 heeft u overigens geen factuur op naam van uw onderneming nodig. U moet wel de bon bewaren en omdat deze bon meestal na een paar jaar niet meer leesbaar is, is het slim om deze in te scannen.

De voordelen

Met de maandelijkse factuur bent u hier overal van af. U hoeft geen bonnen te bewaren, in te scannen, enz. U bent er dan dus verzekerd van dat u de btw in de aangifte in mindering kunt brengen en dat u de brandstofkosten (al dan niet deels) in mindering mag brengen van de winst. U heeft ook administratief minder gedoe als u meerdere werknemers in dienst heeft die een (bestel)auto van de zaak hebben. Tip.  Een ander voordeel is dat u meteen kunt profiteren van andere diensten die worden aangeboden. U kunt er motorolie, ruitenvloeistof en soms de carwash mee betalen en u kunt de tankpas als parkeerpas gebruiken. Tegenwoordig is het soms zelfs mogelijk om er de elektrische auto mee op te laden en om er het openbaar vervoer mee te betalen.

De nadelen

Het belangrijkste nadeel is dat u moet betalen voor de service van de tankkaartmaatschappij. Soms moet er een borgsom worden gestort en de tarieven zijn lastig vergelijkbaar.

De aanbieders

Er zijn brandstofmerken die een tankpas aanbieden en er zijn speciale aanbieders. In het verleden werden er vaak kosten per transactie in rekening gebracht, tegenwoordig is er meestal sprake van een maandabonnement. Bij alle aanbieders kunt u brandstof, vloeistoffen en parkeren met de tankpas afrekenen. Soms is pechhulp inbegrepen en soms kunt u er ook met het openbaar vervoer mee reizen. Let op.  MKB Brandstof en Travelcard hanteren nog een borgstelling van € 200. De tarieven van Travelcard zijn het lastigste op de website te achterhalen. Tankpas.nl is onderdeel van Travelcard. De ANWB is het goedkoopst met een maandtarief van € 3,99, maar de tankpas inclusief openbaar vervoer wordt duurder. Tip.  Bij alle aanbieders is de tankpas ook als laadpas voor elektrische voertuigen te verkrijgen.

ANWBMKB BrandstofTravelcardMoveMoveTankpas.nl
BrandstofVVVVV
Motorolie/vloeistoffenVVVVV
CarwashVVVVV
Laadpas mogelijkVVVVV
Kleine onderhoudVV
ParkerenVVV (+ € 0,25 Transactiekosten)VV
PechhulpExtra kostenExtra kostenExtra kostenExtra kosten
Maandelijkse tariefvanaf € 3,99€ 9,90€ 6,95€ 6,95€ 7,75
Borgstelling€ 200€ 200Gezond bedrijf niet, online kredietcheckGezond bedrijf niet, Online kreditcheck
Websitehttps://www.anwb.nl/zakelijk/mobiliteitskaarthttps://www.mkb-brandstof.nl/https://travelcard.nl/https://www.movemove.com/https://tankpas.nl/

Een tank-/laadpas kan u veel administratief gedoe besparen om de btw en de kosten te kunnen aftrekken. Parkeren met de pas is altijd mogelijk. De ANWB is het goedkoopst. Pechhulp, openbaar vervoer afrekenen en tanken/laden in het buitenland zijn tegen meerkosten.

Wilt u meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bron: Tips en Advies indicator

More To Explore

Fiscus jaagt op ‘hobbyondernemers’

De media kopten onlangs dat de Belastingdienst gaat jagen op zogenaamde ‘hobbyondernemers’. Op wie wordt er gefocust? wat speelt er? Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale Europese

Meer informatie?

Twijfel niet en neem contact op.

Advies administratiekantoor Starre & Partners
Scroll naar boven