fbpx

De factuur als marketinginstrument inzetten

Factuur
U levert een product of dienst en stuurt hiervoor een factuur die (tijdig) betaald moet worden. Dat is niets nieuws. Maar deze factuur kunt u ook als marketinginstrument gebruiken. Wat zijn de mogelijkheden?

Share This Post

Meer dan enkel een factuur

Met een factuur communiceert u met uw klant. Zoals u weet, moet deze factuur aan bepaalde (fiscale) eisen voldoen en wilt u met de factuur bereiken dat de klant tijdig betaalt voor de door u geleverde producten of diensten. Maar toch biedt diezelfde factuur ook andere communicatiemogelijkheden. U kunt er allerlei boodschappen op kwijt.

Uit de VS: transpromo’s

Betalingsvoorwaarden als instrument

Niet alleen de factuur zelf, maar ook uw betalingsvoorwaarden kunt u gebruiken als marketinginstrument. Tip. Door met soepele betalingsvoorwaarden tegemoet te komen aan de wensen van de klant, kunt u deze een laatste duwtje geven richting een opdracht of order. Daarbij kunt u onderhandelen over bijv.:

· betaling vooraf of juist bij levering;

· contante betaling;

· snelle betaling binnen een x-aantal dagen na levering of na factuurdatum;

· automatische incasso;

· leverancierskrediet;

· betalingskorting

Is een betalingskorting wel voordelig?

Betalingskorting

Betaalt de klant binnen een afgesproken termijn, dan mag hij een overeengekomen korting op de factuur exclusief btw in mindering brengen, bijv. 2% korting als de klant binnen zeven dagen betaalt als uw standaard betalingstermijn 30 dagen is. U loopt minder debiteurenrisico en het levert u een liquiditeitsvoordeel op. Let op. Korting geven voor snelle betaling hoeft voor u niet per se voordelig te zijn.

Voorbeeld:

U heeft voor € 4.500 werk geleverd. De klant mag binnen 60 dagen betalen of krijgt 3% korting als hij binnen 14 dagen betaalt (€ 4.365). Dat kost u dus € 135. Dat komt overeen met 135 / 4.365 = 3,1%. Op jaarbasis is dat 26,1%. Dat is een stuk meer dan de rente op vreemd vermogen (ingeval u hetzelfde bedrag zou moeten lenen).Tip. Geef daarom alleen betalingskorting als u hiermee de opdracht weet binnen te halen, als u dringend behoefte heeft aan liquiditeit en/of als u de brutoverkoopprijs/het tarief eerst wat verhoogd heeft.

Via uw factuur kunt u met diverse technieken promotie maken voor andere producten of diensten. U kunt ook een klant sneller tot betaling aanzetten via soepelere betalingsvoorwaarden. Realiseer u wel dat betalingskorting voor u in deze tijd in euro’s meer kost dan dat het oplevert (rente op vreemd vermogen)

Wilt u meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op.

Bron: Tips en Advies indicator

More To Explore

Fiscus jaagt op ‘hobbyondernemers’

De media kopten onlangs dat de Belastingdienst gaat jagen op zogenaamde ‘hobbyondernemers’. Op wie wordt er gefocust? wat speelt er? Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale Europese

Meer informatie?

Twijfel niet en neem contact op.

Advies administratiekantoor Starre & Partners
Scroll naar boven