fbpx

Het nieuwe product van de Belastingdienst: Verkorte Aangifte 2022

Verkorte Aangifte Starre en Partners

Share This Post

De Belastingdienst biedt een beperkte groep burgers vanaf 7 juni 2022 het product Verkorte Aangifte aan. dit is een relatief eenvoudige aangifte inkomstenbelasting (IB). voor deze burgers is uit de aangiftes van voorgaande jaren gebleken dat er geen omstandigheden zijn die om een reguliere online aangifte vragen.

De Belastingdienst wil het aangifteproces IB voor burgers vereenvoudigen en de kans op fouten bij de aangifte verkleinen. Naast de bestaande aangiftemiddelen in het proces IB, biedt de Belastingdienst met de Verkorte Aangifte (V.A.) een middel wat gemakkelijk is voor een groep burgers met een relatief eenvoudige fiscale situatie.

Als u via uw Boekhouder een V.A. inlevert, krijgt u niet eerder bericht dan wanneer u Boekhouder voor u een ander soort biljet inlevert. De Verkorte Aangifte heeft dus geen invloed op de gebruikelijke verwerkingstijden.

 

Doelgroep

Belastingplichtigen in de doelgroep ‘fiscaal eenvoudig’:

  • alleen inkomsten die onder de loonheffing vallen
  • vermogen onder de vermogensgrens voor huurtoeslag
  • eventueel een eigen woning
  • geen fiscaal partner
  • enkel vooraf gedefinieerde heffingskortingen (zoals bijvoorbeeld arbeidskorting)
 

MijnBelastingdienst

Valt uw in de doelgroep ‘fiscaal eenvoudig’? Dan staat de V.A. voor uw klaar in MijnBelastingdienst. U kunt via ‘DigiD Machtigen’ deze aangifte laten doen door uw Boekhouder. Na een aantal controle vragen kunt u de aangifte eenvoudig en snel doen. Bij de controle vragen zijn helpteksten beschikbaar. 

De Verkorte Aangifte toont de bij de Belastingdienst bekende gegevens. Als deze Klaarstaat, maar u moet tijdens het controleren van de gegevens iets wijzigen of aanvullen, dan leidt het programma u door naar de reguliere aangifte.

 

Evalueren

De Belastingdienst wil de Verkorte Aangifte voor aangifte IB 2022 inzetten vanaf 1 maart 2023. De Belastingdienst evalueert na het indienen van deze aangifte, de Verkorte Aangifte op technisch vlak en ook met een vragenlijst bij de burgers. Het doel is de Verkorte Aangifte te verbeteren en zo ruim 1 miljoenburgers optimaal te helpen. De komende jaren biedt de Belastingdienst de Verkorte Aangifte uit, maar het blijft wel eenvoudig en begrijpelijk. meer burgers kunnen dan gebruikmaken van dit aangiftemiddel.  

Indien u hulp nodig heeft of meer wilt nemen neem Contact met ons op.

Bron belastingdiens

 

Verkorte Aangifte Starre en Partners

More To Explore

Fiscus jaagt op ‘hobbyondernemers’

De media kopten onlangs dat de Belastingdienst gaat jagen op zogenaamde ‘hobbyondernemers’. Op wie wordt er gefocust? wat speelt er? Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale Europese

Meer informatie?

Twijfel niet en neem contact op.

Advies administratiekantoor Starre & Partners
Scroll naar boven